Nedsæt fejlsortering af affald med specialindkast

Fejlsortering top

Selvom Danmark i det store hele har et velfungerende affaldssorteringssystem, er fejlsortering stadig et udbredt problem især i boligforeninger. Tal siger at 70% af restaffaldet i boligforeninger er fejlsorteret, imens tallet for private boliger er 50%. Fejlsortering opstår, når folk smider affald i de forkerte containere, hvilket forhindrer effektiv genanvendelse af affaldet.

Årsagerne til fejlsortering er varierende og kan omfatte manglende forståelse af reglerne for affaldssortering, forvirring om, hvilken container der skal bruges til specifikke affaldsfraktioner og for lang afstand til affaldssorteringssystemer. For at tackle fejlsortering er det vigtigt at engagere beboerne og give dem affaldssorteringssystemer, som er lette at forstå og som er let tilgængelige.

Hvilken forskel gør specialindkast på nedgravede affaldscontainere?
Med specialindkast kan brugerne nugdes til at sortere korrekt. Fx kan man i en papcontainer montere et indkast med en lav og aflang åbning. På den måde skal brugeren folde pappet inden det kan lægges i containeren. Det gør også at kapaciteten i papcontaineren udnyttes bedre, idet en container fyldt med tomme papkasser, som ikke er foldet sammen, rummer mere luft end pap. Det er dyrt for boligforeningen, fordi containeren skal tømmes oftere samtidig med at det ikke hensigtsmæssigt, at skraldevogne transporterer mere luft end pap til genbrug.

Med specialindkast forhindres det også at andre former for affald, som ikke hører til i papfraktionen, kan smides i containeren

Mange steder indsamles affald i boligforeninger i 600 L 4-hjus containere med låg, som blot skal lettes for at man kan smide sit affald. Det er meget nemt og uden konsekvenser for den enkelte at smide alle former for affald i disse containere - også selvom der er tydelig skiltning.

I glascontainerne er et rundt hul praktisk. Dermed kan der ikke smides andet i containeren – ofte er hullet med en gummikrans, så det også er besværligt at få affald af blødere karakterer end glas igennem indkastet.

Også ved mange plastfraktioner vil det være praktisk med et indkast i begrænset størrelse. Det vil nudge borgerne til at presse plasten sammen, så vidt muligt, så containeren ikke fyldes med luft.

Hvad er mulighederne for specialindkast til nedgravede affaldscontainere
Når, især bolig- og ejerforeninger skal opfylde alle de krav, der er til affaldssortering i dag, er nedgravede affaldscontainere en pladsbesparende, praktisk og en økonomisk løsning sammenlignet med fx de traditionelle 600 L 4-hjulscontainer.

BioBag Zenzo har flere forskellige systemer inden for nedgravede affaldsløsninger, som leveres med mulighed for varierende og tilpassede indkast.

Elkoplast container indkast

Fuldt nedgravet affaldscontainere med special indkast
Vores to fuldt nedgravede affaldssystemer fra henholdsvis ELKO og H&G leveres begge med flere forskellige former for specialindkast. Med de store volumener i nedgravede affaldscontainere, giver det mening at få brugerne til at komprimere og sortere så godt som muligt. Jo mere affald der transporteres ad gangen og jo renere affaldsfraktionerne er, desto billigere er det for boligforeningen.

Vores fuldt nedgravede affaldscontainere fås med tromle med en volumen der kan varieres fra 30-120 liter afhængig af affaldstypen. På den måde kan man nudge til en bedre affaldssortering, så store stykker affald fx ikke lægges i madaffaldscontainere, fordi tromlen er for lille til andet end en pose madaffald. Ud over tromle, leveres også indkast til flasker, samt pap og papir.

Alle containere kan leveres med fuldmelder og indkast med lås og elektronisk adgangskontrol.

 Z bin container indkast

Z-Bin og R-Bin delvist nedgravede affaldscontainere med specialindkast
Vores delvist nedgravede containere fra Traflux, Z-bin og R-Bin, leveres med en ydre kasse i enten plast eller beton. Toppen kan tilpasses med forskellige former for beklædning, både hvad angår materiale og farve.

Når affaldssorteringen skal være tydelig, kan containerne leveres med top i 6 forskellige farver. Indkastlåget fås også i 6 farver og er konstrueret som dobbeltlåg, der ikke revner. Låget er nedfældet i toppen, så det ikke kan blæse op. Det dobbelte låg minimerer også lyd- og lugtgener og forhindre adgang for skadedyr. Derudover er det også muligt at få affaldscontainerne leveret med dobbelt tromleindkast.

Alle indkast kan leveres med lås. I nogle boligforeninger har forsøg vist at affaldssorteringen bliver bedre, når containerne er aflåst og kun kan tilgås af relevante brugere. I fremtiden vil fuldmelder og elektronisk adgangskontrol nok blive standard, og det leverer Traflux naturligvis også til både Z-bin og R-bin.Contenur affaldscontainer indkast

Specialindkast til Contenur affaldscontainere
Vores affaldscontainere fra Contenur er den hurtige og praktiske løsning, hvis det ikke er muligt at etablere nedgravede affaldscontainere. Contenur affaldscontainere bundtømmes med 2-krogløsnig og kan rumme fra 2000 til 3600 liter.

Contenur affaldscontainerne leveres med forskellige tilpassede indkast til henholdsvis papir, glas, pap, madaffald og restaffald, samt runde indkast i størrelserne Ø 200 mm og Ø 350 mm.

Effektiv affaldssortering med specialindkast
Mange af specialindkastene er dedikeret til en bestemt affaldsfraktion, men det er også muligt at være opfindsom, så man kan imødegå nogle af de problemer, som man har med fejlsortering. Fx ved at brug indkast, der tvinger brugerne til at være mere opmærksomme på hvordan de smider affald ud og få dem til at komprimere affaldet så meget som muligt.

I sidste ende er vejen til en bedre affaldssortering, at borgere og brugere tænker og handler mere miljøvenligt og tager ansvar for deres eget affald. Danmark er et af de lande i EU, der generer mest affald pr indbygger og vi er ikke i mål med at genanvende vores affald optimalt. Der er plads til forbedring.

Ring til os på 70 27 19 00, hvis du har brug for sparring og inspiration til hvordan du kan forbedre affaldssorteringen i din bolig- eller ejerforening med specialindkast.

Vil du vide mere om ?

Ring på 70 27 19 00 eller skriv til os, så vender vi hurtigt tilbage.

Indtast dit navn!
Indtast din e-mail!
Indtast dit telefonnummer!
{Captcha:body} {Captcha:validation}{Captcha:description}
Du skal accepterer vores privatlivspolitik!
Please let us know your message.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Indtast dit navn!
Indtast din e-mailadresse!
Invalid Input
Du skal acceptere vores privatlivspolitik!

Invalid Input