OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL OM BIOPOSER

manufacturer-logo

Hvor får jeg bioposer til madaffald?
I Danmark er vi efterhånden blevet ret dygtige til affaldssortering - herunder sortering af madaffald, som mange kommuner indsamler i komposterbare bioposer.

De fleste kommuner udleverer bioposer gratis til borgerne. Hvis du bor i en kommune hvor du tidligere har fået udleveret bioposer, kan du højst sandsynlig se på kommunes hjemmeside, hvordan du får nye bioposer.

Hvis du som detailvirksomhed eller kommune, gerne vil høre om indkøb af større mængder BioBag bioposer, så ring på 70 27 19 00. Vi er klar til at hjælpe med både rådgivning og priser.

Er du privat forbruger, som gerne selv vil vælge hvilken biopose du vil bruge, eller gerne vil købe biofryseposer og biohundeposer, så gå ind på vores webshop

Hvad er bioposer lavet af?
Fremstillingen af bioplast er baseret på biomasse. BioBag produkter er fremstillet af en blanding af certificerede bionedbrydelige polymere og stivelse. Majs og roer er nogle af de mest brugte planter til fremstilling af det råmateriale, som man bruger til bioplast.

BioBags bioposer fremstilles bl.a. af råmaterialet MaterBi, som leveres af vores italienske ejer Novamont. Novamont har i mange år forsket i bionedbrydelig og komposterbar plast som et miljøvenligt alternativ til traditionel plast.

Læs mere om Novamont her

Hvad betyder komposterbar biopose?
Komposterbar betyder, at et materiale understøtter en komposteringsproces. Den europæiske standard EN 13432 definerer de egenskaber, som et færdigt produkt skal have, for at man kan kalde det komposterbart.

Komposterbar plast betyder, at  materialet er biologisk nedbrydeligt under komposteringsforhold og at materialet opløses helt i en komposteringsproces. Materialet må ikke have nogen giftige virkninger eller frigive tungmetaller over en bestemt værdi i komposten. Materialet må heller ikke have en negativ indvirkning på selve komposteringsprocessen – dvs forhindre eller forsinke komposteringsprocessen. BioBag bioposer lever fuldt op til alle disse krav og efterlader kun vand, kompost og CO2. Det er også vigtigt at nævne at komposterbare bioposer ikke efterlader mikroplast, da hele posen omsættes af mikroorganismer.

Læs mere om certificeringer her

Er der forskel på komposterbar og biologisk nedbrydelige bioposer?
Ja, der er stor forskel. Hvis et materiale er komposterbart, betragtes det automatisk også som biologisk nedbrydeligt. Et biologisk nedbrydeligt materiale nedbrydes under påvirkning af mikroorganismer, men den store forskel er at et biologisk nedbrydeligt materiale kan efterlade ikke komposterede og forurenende rester efter en komposteringscyklus. Der er heller ingen garanti for at der ikke er eller udvikles giftige rester. Komposterbare bioposer komposteres 100% og efterlader ingen forurenende rester.

Derfor kan et biologisk nedbrydeligt materiale ikke per automatik anses for at være komposterbart, før dets evne til at kompostere er certificeret i henhold til eksisterende standarder (EN 13432). Desværre misbruges udtrykket bionedbrydelig ofte i markedsføring for produkter og materialer, som reelt ikke er miljøvenlige. Det er årsagen til at vi hos BioBag oftest bruger udtrykket komposterbart, når vores produkter beskrives. Alle vores bioplastprodukter er certificeret komposterbare af tredjepart. Så er der ingen tvivl om at vi holder, hvad vi lover om vores produkter.

Er bioposer egnede til hjemmekompostering?
Ja, nogle af vores bioposer er certificerede til hjemmekompostering.

Der er dog to områder, hvor hjemmekompostering adskiller sig væsentligt fra industrikompostering. For det første er de temperaturer, som affaldet i hjemmekomposteringsbeholder når op på, som regel kun et par grader højere end udetemperaturen - især i de kolde måneder. Ved industrikompostering når temperaturerne op på 50 °C, nogle tidspunkter helt op på 60-70 °C. Jo mere varme, jo hurtigere kompostering.

For det andet passes hjemmekomposteringsbeholdere ikke af professionelle. De industrielle komposteringsanlæg passes af kvalificeret personale, som arbejder under ideelle arbejdsbetingelser. Hvorfor processen styres effektivt og professionelt.

BioBags bioposer, som oftest anvendes til indsamling af madaffald, er certificeret som “hjemmekomposterbare”. De kan sagtens nedbrydes i det miljø, der er i en hjemmekomposteringsbeholder. Det tager bare lidt længere tid end ved en industriel kompostering.

Hvor lang tid går der før en komposterbar biopose begynder at gå i opløsning, når den ligger i naturen?
Hvis en komposterbar biopose, ved et uheld, ender i naturen er den biologiske nedbrydningsproces afhængig af temperatur, fugtighed og hvor biologisk aktivt selve miljøet er.

Undersøgelser har vist, at hvis en biopose ligger i naturen, vil den være helt nedbrudt til uskadeligt organisk materiale indenfor 6 måneder, i modsætning til poser i traditionel plast, som kan bestå i mange årtier. Læs mere om undersøgelsen her

Hvor lang tid går der før en komposterbar biopose begynder at gå i opløsning i havet?
BioBags bioposer er ikke vandopløselige og en nedbrydning begynder derfor ikke med det samme. Men med tiden vil bioposen nedbrydes, primært ved hydrolyse, og tests har vist, at vores komposterbare bioposer nedbrydes helt i havet efter 2 år.

Det lyder selvfølgelig som lang tid, men sammenlignet med traditionel plast, som ligger i vandet i årtier er bioposen langt mindre forurenende end traditionel plast. Det skal dog understreges kraftigt, at bioposer absolut ikke er beregnet til at ende i hverken naturen eller havet. Læs mere om tests af bioposer her

Er det etisk korrekt at bruge stivelse fra fødevarer til at producere bioplast?
I forhold til hele verdens produktion af planter til fødevarer, er det en meget lille del, som bruges til fremstilling af bioplast.

I 2017 blev det estimeret, at ud af de 5 milliarder hektarer landbrugsjord, som dyrkes i verden, er det kun 0,02 % (ca. 1,2 million hektarer) som bruges til produktion af bioplast.

I Europa bliver der hvert år brugt ca 3.600.00 ton majsstivelse til produktion af industrielle produkter, som ikke er fødevarer. Kun 1% af dette bruges til bioplast.

Se flere tal om bioplast og fødevarer her

Kan BioBag bioposer nedbryde biologisk under opbevaring?
Nej, bioposer nedbrydes ikke under opbevaring. Den biologiske nedbrydning begynder kun i et kompostmiljø med fugt og varme, hvor der findes mikroorganismer.

Men netop fordi at bioposerne er fuldt komposterbare, har de en begrænset holdbarhed. Det betyder at posens styrke og elasticitet forringes med tiden. Hvis bioposer opbevares mørkt, tørt og køligt holder de i 18 måneder efter produktionsdatoen, som er trykt på BioBags poser.

Vil du vide mere om ?

Ring på 70 27 19 00 eller skriv til os, så vender vi hurtigt tilbage.

Indtast dit navn!
Indtast din e-mail!
Indtast dit telefonnummer!
{Captcha:body} {Captcha:validation}{Captcha:description}
Du skal accepterer vores privatlivspolitik!
Please let us know your message.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Indtast dit navn!
Indtast din e-mailadresse!
Invalid Input
Du skal acceptere vores privatlivspolitik!

Invalid Input