CERTIFICERING AF BIOPOSER

manufacturer-logo

Alle BioBags komposterbare produkter er certificerede. Det er vigtigt for os, at vores produkter er dokumenteret miljøvenlige og lever op til alle internationale standarder og krav til komposteringsevnen.

For forbrugerne kan det være vanskeligt at vurdere om produkter, som markedsføres som grønne og bionedbrydelige faktisk er det. Med et retfærdigt og upartisk certificerings system, kan producenter forsikre forbrugerne om, at de certificerede produkter lever op til det producenten lover.

TÜV AUSTRIA er en uafhængig organisation, som er førende indenfor test og certificering af bioplast. TÜVs certificeringer garanterer en troværdig mærkning, som gør markedet for bionedbrydelig og komposterbar bioplast mere gennemsigtigt for forbrugeren.

Hvorfor er der forskellige certificeringer?
Når bioplast skal certificeres, er det er vigtigt at tage højde for under hvilke forhold bioplasten skal nedbrydes. Er det i jord, vand, industrielt komposteringsanlæg eller bare hjemme i havens kompostbunke?

De forskellige miljøer har vekslende temperaturer og forskellige mikroorganismer, som har indflydelse på hvor lang tid nedbrydningen tager. Derfor skal man være opmærksom på, at certificeringen passer til den komposteringsproces man regner med at bioplasten skal nedbrydes i.

Hvilke certificeringer dækker komposterbarhed?
Bioplastprodukter mærket med OK compost INDUSTRIAL (EN 13432) er garanteret nedbrydelige og komposterbare i en industriel kompostproces. Det gælder også for Seedling certificeringen.

En industriel kompostering har en konstant temperatur på 55 – 60 C. Det sikrer de bedste forhold for mikroorganismerne og dermed en hurtigt og effektiv komposteringsproces. Bioplast produkter med en INDUSTRIAL certificering, kan også komposteres i en hjemmekompost. Det tager bare længere tid.

Et bioplastprodukt med certificeringen OK compost HOME kan nedbrydes i en hjemmekompost inden for ca. 6 måneder, fordi produktet er fremstillet til at kunne nedbrydes ved lavere og mere skiftende temperaturer. Komposteringen vil gå langsommere i løbet af en kold vinter end under en varm sommer.

Det er vigtigt at understrege, at bioplast altid bør indgå i en ansvarlig og fornuftig affaldssortering, og ikke bør smides i naturen. Uanset at de certificerede bioplastprodukter er fuldt komposterbare og bionedbrydelige.

Der er forskel på certificeringer for bionedbrydelighed
Bioplast nedbrydes, når den angribes af mikroorganismer. Processens effektivitet og hastighed påvirkes af temperatur, fugtighed, ilttilførsel og PH-værdi. Derfor er der stor forskel på hvilke forhold en biopose kan nedbrydes under og derfor er der forskellige certificeringer for bionedbrydelighed:

OK biodegradable SOIL certificering sikrer, at bioplastprodukter til landbrug og havebrug er fuldt bionedbrydeligt. Det er vigtigt for en planteavler at kunne være sikker på, at den plantefolie, som anvendes til planteavl, nedbrydes helt på den mark hvor plantefolien har været brugt.

Med en OK biodegradable MARINE vil et bioplast produkt med tiden nedbrydes og forsvinde helt i havet. Det er ikke meningen, at bioplast skal ende i havet. Men hvis det gør, vil det gøre mindre skade fordi det ikke, som traditionel plast, ligger i havet i årtier og påvirker dyr og miljø.

OK biodegradable WATER certificeringen garanterer at bioplasten nedbrydes i ferskvand, men ikke nødvendigvis nedbrydes i saltvand. Der er nemlig forskel på bioplastens nedbrydningsevne i henholdsvis salt- eller ferskvand.

Hvordan testes et produkt som skal certificeres?
EN OK compost INDUSTRIAL certificering (EN 13432) betyder, at det ikke kun er bioplasten, men også farver, etiket, lim og andet indhold i det færdige produkt, som er komposterbart.

Et bioplastprodukt testes på følgende måder før en OK compost INDUSTRIAL certificering:

  • Ved kemisk test kontrolleres produktets indhold og om tærskelværdier for tungmetaller overholdes.
  • Under kontrollerede komposteringsforhold (iltforbrug og produktion af CO2) testes produktets bionedbrydelighed. Resultatet skal være at mindst 90 procent af det organiske materiale er omdannet til CO2 inden for 6 måneder. De sidste 10% vil også kompostere, det tager bare lidt længere tid.
  • Efter 3 måneders komposteringproces og ved en efterfølgende sigtning gennem en 2 mm sigte, må der kun være under 10 procent tilbage af produktet, i forhold til produktets oprindelige masse. De sidste 10% vil også kompostere, det tager bare lidt længere tid.
  • Produktet må ikke have en negativ indflydelse på komposteringsprocessen, når det testes for komposterbarhed i et halv-industrielt (eller industrielt) komposteringsanlæg.
  • Det undersøges om produktet, efter kompostering, har tilført komposten stoffer, som kan skade dyr og planter.

Det samme laboratorie skal udføre alle tests og godkendelser.

Læs mere om TÜV AUSTRIA her

Kilder:
https://www.european-bioplastics.org/bioplastics/standards/certification/

https://docs.european-bioplastics.org/publications/pp/EUBP_PP_Home_composting.pdf

http://www.tuv-at.be/green-marks/certifications/ok-biodegradable/

http://www.tuv-at.be/green-marks/certifications/ok-compost-seedling/

Vil du vide mere om ?

Ring på 70 27 19 00 eller skriv til os, så vender vi hurtigt tilbage.

Indtast dit navn!
Indtast din e-mail!
Indtast dit telefonnummer!
{Captcha:body} {Captcha:validation}{Captcha:description}
Du skal accepterer vores privatlivspolitik!
Please let us know your message.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Indtast dit navn!
Indtast din e-mailadresse!
Invalid Input
Du skal acceptere vores privatlivspolitik!

Invalid Input