Hvad er bioplastens rolle i en cirkulær økonomi?

bioplastens rolle i cirkulaer oekonomi top

Bioposer fremstilles bl.a. af det komposterbare råmateriale Mater-Bi, som produceres af Novamont. Novamont er en italiensk forskningsvirksomhed, som har leveret miljøvenlige alternativer til polyethylen-basered folier og plastposer i mere end 20 år.

Mater-Bi, til fremstilling af bioplast, er udviklet med henblik på at organisk affald flyttes fra forbrænding og lossepladser til biologisk nedbrydning og dermed til produktion af kompost til jordforbedring og produktion af biogas. Vi ved, at jorden har brug for næringsstoffer for at forblive frugtbar, men desværre er frugtbar jord ved at være en begrænset ressource. Når vi når 2050 forventes det at områder med dyrkbar jord pr. indbygger i hele verden vil være halveret pga. udvikling, skovning og erosion.

Novamont er en ledende virksomhed indenfor bioøkonomi og CEO Catia Bastioli er pioner indenfor udvikling af produktion og produkter, som dekarboniserer økonomien – dvs begrænser CO2 udslip. ”Vi fremstiller ikke kun produkter. Alle synes det er fint at fremstille bæredygtige produkter. Men vi skal også være opmærksomme på, hvilken økonomisk tankegang vi ønsker. Det skal ikke kun være produkter men også en interesse i livskvalitet for mennesker” forklarer Catia.

Hvad er cirkulær økonomi?
I stedet for den lineære model ”take-make-waste” skal vi flytte os hen til den mere miljøvenlig cirkulære økonomi, hvor produktion og forbrug skal være i en lukket cirkel. I cirkulær økonomi er det vigtigt at undgå affald og spild. Materialerne skal være vedvarende og design af materialer, produkter og forretningsmodeller skal have maksimal genanvendelse som udgangspunkt.

Madaffald og andet organisk materiale nedbrydes til kompost og kan bruges til jordforbedring i en cirkulær økonomi. Kompostering er en proces, som danner kuldioxid, der er langt mindre skadeligt end metangas, når man taler om global opvarmning. Udover kuldioxid er der gode næringsstoffer i komposten, som kan berige og opbygge jordkvaliteten på dyrkningsarealer. Behov for vanding og brug af kunstgødning kan også begrænses, hvis man bruger kompost til dyrkning af fødevarer. 

Vi er afhængige af jorden
”Jord er ikke vedvarende, og det tager mere end 2000 år at danne 10 cm jordlag. Men vores liv afhænger af jorden – det er i jorden al produktion af fødevarer begynder og jorden binder enorme mængder af CO2, som ellers ville sive ud i atmosfæren. Men på trods af det vurderer FN’s fødevare- og landbrugsorganisation at 33 % af jorden nu er forringet og skadet af kemisk forurening, forsuring, næringsnedbrydning mm.” siger Novamonts CEO Catia Bastioli

”Hvis alle vidste at jordens frugtbarhed, som er basis for vores fødevarer, ikke er vedvarende, ville det være meget nemmere at skabe en individuel og kollektiv ansvarsfølelse”

”Den samlede effekt af klimforandringer og en udpint jord kan, i løbet af de næste 30 år, nedsætte landbrugsproduktionen til det halve i visse tørre områder. Globalt har vi brug for meget mere organisk materiale, og det kunne en grundig sortering af madaffald og organisk materiale være med til at skaffe” mener Catia Bastioli.

Circular economi 2 DK

Hvilken rolle har bioposer i en cirkulær økonomi?
”Bæredygtige produkter, som kan bionedbrydes – som fx komposterbar bioplast – kan være med til at undgå en akkumulation af unaturlig og ikke nedbrydelig forurening af miljøet – som fx traditionel plast. Derved opnås en forbedret kvalitet af jord og vand, som kan berige økosystemet. Jorden og vandet bevarer kvaliteten og bliver en integreret del af genopbygning og produktion. Bioprodukter er ikke den ultimative løsning på forurening, men de kan være med til at begrænse den.

”Når man bruger poser i traditionel plast til indsamling af madaffald, som senere nedbrydes til kompost, vil der som regel være plastrester, som stammer fra affaldsposer, tilbage i komposten. Når komposten spredes på dyrkningsarealer, vil mængden af plast akkumulere år for år. En komposterbar biopose vil derimod nedbrydes i jorden og blive til CO2, vand og humus. Derfor er en biopose den optimale løsning til indsamling af madaffald i en cirkulær økonomi.

Kun 2 % af verdens plastemballageforbrug genbruges til samme formål. Kun 12% bliver ”downcycled”. Dvs. at emballagen genbruges, men i et produkt i en dårligere kvalitet en det oprindeligt var. I en cirkulær økonomi skal produktion og forbrug være i en lukket cirkel, så vi bruger så få ressourcer som muligt, bruger dem fornuftigt og tager højde for, at de skal kunne genanvendes.

En stor del af den tynde plastemballage, som anvendes til fødevarer, er vanskelig at genbruge fordi den er forurenet af madaffald. Hvis den slags emballage blev fremstillet i komposterbar bioplast og flere lande havde flere komposteringsanlæg, ville denne udbredte form for emballage kunne indsamles med madaffaldet og komposteres. Det vil samtidig betyde at affaldsfraktionen med traditionel plast vil blive renere og dermed nemmere at genanvende” forklarer Catia.

European Bioplastics har opsat klare retningslinjer for, hvornår man burde anvende komposterbar bioplast i stedet for traditionel plast:

  • Madaffaldspose
  • Meget tynde plastposer / poser med frugt og grøntsager
  • Teposer
  • Kaffekapsel, kaffepuder, kaffefiltre
  • Frugt klistermærker
  • Folie (og / i kombination med) klistermærker / etiketter til friske produkter
  • Papirhåndklæder
  • Forplejningsartikler såsom kopper, bakker, tallerkener, bestik
  • Fleksibel emballage i flere materialer til letfordærvelige fødevarer

Læs mere her: 

(2019). ‘Europe’s soil is increasingly at risk — and here’s how to revive it’.

Ellen MacArthur Foundation. (2019). ‘How the circular economy tackles climate change’.

Catia Bastioli. (2017). ’A circular approach to bioeconomy: an opportunity to decarbonise the economy and reconnect it with society’.

(2020). ‘Sustainable development is a necessity for everyone. For us it is already a reality’.

Vil du vide mere om ?

Ring på 70 27 19 00 eller skriv til os, så vender vi hurtigt tilbage.

Indtast dit navn!
Indtast din e-mail!
Indtast dit telefonnummer!
{Captcha:body} {Captcha:validation}{Captcha:description}
Du skal accepterer vores privatlivspolitik!
Please let us know your message.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Indtast dit navn!
Indtast din e-mailadresse!
Invalid Input
Du skal acceptere vores privatlivspolitik!

Invalid Input