Tlf.: 70 27 19 00

Affaldshuse gør affaldshåndtering nemmere og billigere i Grønland

zenzo affaldshuse groenland 1

I 2012 tog driftsleder i det Grønlandske boligselskab INI A/S Dennis Holm Larsen initiativ til en test med affaldshuse i Sisimiut – den næststørste by i Grønland. Efter en vellykket test er ZENZO nu, i samarbejde med INI, i fuld gang med at implementere affaldshuse ved etageboliger i flere Grønlandske byer – herunder Nuuk og Sisimiut.

Indtil nu har ZENZO leveret omkring 100 affaldshuse i modellen Tellus 30 og 50 Thebe containerskjulere. Projektet fortsætter med testopstillinger i flere andre Grønlandske byer.

Problemer med affaldsskakter
INI administrerer ca. 50 % af alle etageboliger i Grønland. Flere af INIs boligblokke i Sisimiut er opført i løbet af 60’erne. Dengang var det helt almindeligt, at sådanne bygninger blev udstyret med affaldsskakter og de blev med tiden årsag til flere problemer ifm håndteringen af beboernes affald.

Skakterne var ofte overfyldte, hvilket resulterede i at beboerne stillede skraldeposer i opgangene. Skakterne førte ned i Skaktrum, hvor skraldet blev samlet i sække. Både i skaktrum og lejligheder var der store problemer med mus og lugt – også fordi flere skaktrør var utætte.

Dertil lå mange skaktrum på bagsiden af boligblokkene, hvilket betød at viceværterne skulle bære tunge affaldssække over store afstande, når affaldet skulle afhentes.

Alt sammen forhold, der skabte dårlig hygiejne, dårligt arbejdsmiljø og stort tidsforbrug til ekstra rengøring af opgange og flytning af affald. Affaldssystemet var forældet og en udskiftning af affaldsskakterne samt teknikken i skaktrummene, ville være en stor økonomisk udgift for en, i forvejen, nedslidt boligafdeling.

Test med affaldshuse blev en succes
Dennis Holm Larsens oplæg var at effektivisere affaldshåndteringen i etageboligerne i Sisimiut ved at opføre affaldshuse tæt ved boligblokkene. Affaldsskakterne skulle lukkes og affaldet skulle fjernes fra husenes skaktrum. Affaldshusene skulle placeres strategisk, så beboerne havde nemt ved at komme til dem og der blev færre steder hvor kommune skulle indsamle affaldet.

Testen startede i 2012 og allerede i 2013 var der installeret 14 affaldshuse af typen Tellus 30 eller containerskjulere af typen Thebe. Testen var en succes. Boligblokkene var nu sluppet af med affald i opgangene samt lugtgener og skadedyr i bygningerne. Arbejdsmiljøet for både Renovationsfirmaet ”Sisimiut Reno” samt Ejendomsfunktionærerne v/ A/S Boligselskabet INI var betydeligt forbedret efter indførelse af de nye affaldshuse. Beboerne var godt tilfredse - også fordi der med affaldshusene fulgte mulighed for en storskraldsordning, som ikke fandtes før.

For at få projektet til at køre så effektivt som muligt investerede kommunen i en skraldevogn, der kunne tømme de 4-hjulede affaldscontainere, som var opstillet i affaldshusene. Til gengæld ville indsamlingen af affald blive nemmere, da der med affaldshusene kom langt færre opsamlingssteder på skraldemændenes rute.

I Sisimiut er løsningen med affaldshuse ved etageboliger fuldt implementeret og er nu obligatorisk ved alle nye byggerier.

I 2016 besluttede INI i samarbejde med kommunen i Nuuk at indføre samme koncept ved alle deres etageboliger i Nuuk. En beslutning, der er baseret på de gode erfaringer i Sisimiut.

Affaldshuse med skib til Grønland inden sneen
ZENZOs robuste affaldshuse er produceret hos svenske Weland i Alvesta. Husene er modulopbyggede med profiler og vægge i pulverlakeret aluminium. Til dette projekt skulle husene dimensioneres, så de passede til det grønlandske klima. Fx skulle tagene forstærkes, så de kunne bære vægten af store mængder sne.

Affaldshusene og containerskjulerne blev kørt fra Sverige til Grønlandshavnen i Ålborg og derefter sejlet til de forskellige destinationer i Grønland. Affaldshusene blev leveret usamlet, hvilket krævede en god og letforståelig monteringsvejledning. Den blev lavet i samarbejde mellem ZENZO og Weland.

I forbindelse med levering og montering skulle der tages højde for det grønlandske klima. Leveringen skulle foregå, så husene var klar til montering i månederne juni til september. Resten af året gør sne og kulde arbejdet vanskeligt.

ZENZO er stolte af at være med i dette projekt, som vi tror på er vejen frem mod mere affaldssortering i Grønland. At vores Weland affaldshuse har bestået en test med bravour i Grønland, siger også noget om den fantastiske kvalitet på vores affaldshuse og containerskjulere. De kan tåle selv arktiske vinde og store snefald.

Hvis du vil høre mere om projektet eller om alle vores løsninger, så ring på 70 27 19 00 eller se mere her på vores hjemmeside.

Se mere om Tellus 30 affaldshus her

Se mere om Thebe containerskjuler her

Se inspirationsbrochure om alle vores Weland produkter her

zenzo affaldshuse groenland 2

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev: